Kontaktteori
Kontaktteorien
Den amerikanske psykolog Gordon W. Allports (1897-1967) - har til formål, at skabe den mest kendte teori om, hvordan man kan begrænse etniske fordomme og øge tolerancen overfor minoritetsgrupper. Teorien er løbende blevet udviklet, men den opfatter stadig grundlæggende fordomme om fremmede grupper, som noget der skabes og opretholdes i egengruppen. Kontaktteoriens væsentligste påstand er, at jo mindre kontakt majoritetsgruppen har med en etnisk minoritetsgruppe, jo mere forstørkes fordommene og intolerancen i forhold til gruppen, fordi fantasien får frit spil, og man ofte kun har sine informationer om de andre fra medierne. Skal fordommene mindskes og tolerancen øges, må det ifølge kontaktteorien gøres ved, at etablere kontakt mellem de to grupper. Det betyder, at fordommene vil blive stilles mere i baggrunden og der vil blive gjort erfaringer med, at de fremmede også kan have mange postive kvaliteter, at byde på. Kontaktens positive virkninger går selvfølgelig også den modsatte vej og kan mindske minoritetsgruppens fordomme om majoritetgruppen.
Kontaktteorien siger ikke, at enhver form for kontakt er med til, at mindske de fordomme det enkelte individ nu måtte have. Kontaktteorien er mere flygtig og tilfældig kontakt kan tværtimod ofte være med til, at forstærke den, fordi man udelukkende er opmærksom på tegn, der kan bekræfte de fordomme, man har. Kontakten er først med til, at bryde fordomme ned, dér hvor der er tale om mere forpligtende og regelmæssige møder, som muliggør samtale og opbygningen af venskaber. Kontaktteorien fremhæver især tre betingelser, der skal være opfyldt for, at kontakten skal kunne mindske fordommene. Der skal være tale om møder mellem mennesker, med samme sociale status. Der skal være tale om møder, hvor man skal samarbejde om et fælles mål. Allport fremhæver her, hvordan racistiske konflikter mellem sorte og hvide amerikanere blev mindsket, da de kæmpede sammen under 2. verdenskrig. Endelig fremhæver kontaktteorien, at møderne skal finde sted inden for institutionelle rammer, hvor man har aftalt, hvordan grupperne skal fungere sammen og omgås hinanden, og hvor man selvfølgelig på forhånd har forbudt fordomsfuldhed og diskriminerende adfærd.
Senere er kontaktteorien også blevet bekræftet med nye undersøgelser. Blandt andet i 2006, lavede lektor Jens Peter Frølund Thomsen et korrelationsundersøgelse. I undersøgelsen fandt han ud af at dem der arbejdede med indvandre til dagligt, havde et positivt syn på dem, i forhold til dem som ikke havde noget tilhørsforhold til dem.
Det er vigtigt at man ved at der er nogle begrænsninger ved kontaktteorien. Fx kan den kontakt der forekommer også være negativ, og bekræfte de fordomme man måske i forvejen havde om minoriteten. Hvis der ikke indgår nogle af betingelserne som er: social lighed, fælles mål, institutionelle rammer hvor diskrimination ikke finder sted. Hvis disse betingelser indgår i kontakten vil det ofte skabe en positiv kontakt, hvor tidligere fordomme vil blive glemt.
Kommentarer
Send en kommentar